Deze blog heb ik maanden voor me uitgesteld. Waarom? Omdat het knap lastig is om een duidelijk overzicht te creëren in het woud van keurmerken. Maar hoe moeilijker ik het zelf vind, hoe belangrijker ik het vind dat het gebeurt. Dus daar is ie eindelijk: keurmerk natuurcosmetica overzicht van de meest voorkomende keurmerken.
Keurmerk natuurcosmetica: wat is het eigenlijk?
Er zijn verschillende bekende en minder bekende keurmerken voor van alles en nog wat: biologische keurmerken, natuurlijke keurmerken, vegan keurmerken, cruelty free keurmerken, fairtrade keurmerken. Nou ja, je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een keurmerk voor.
Hoe krijgen bedrijven of merken deze keurmerken?
Dat is niet zo ingewikkeld. Maar het aanvragen van een keurmerk kost veel geld, tijd en moeite. Met name kleine bedrijven of nieuwkomers kunnen dit zich soms (nog) niet veroorloven of hebben er als 1-pitter of 2-pitter de tijd niet voor.
Hoe krijgen merken een keurmerk? In de eerste plaats zorgen ze ervoor dat ze voldoen aan de eisen om het kenmerk te mogen voeren, dan betalen ze veelal een (duur) lidmaatschap om überhaupt het keurmerk logo te mogen gebruiken, dan worden er periodiek controles uitgevoerd op de ingrediëntenlijsten van het merk (nee denk maar niet dat er daadwerkelijk monsters van de producten worden genomen), het merk betaalt daar de nodige uurtjes onderzoekswerk voor en het logo mag opnieuw gevoerd worden in het volgende jaar. Je snapt overigens wel dat je zelf als consument betaalt voor de keurmerken van de merken, want dat moet natuurlijk gewoon in de verkoopprijs worden doorberekend.
Waarom willen merken een keurmerk voor natuurcosmetica?
Nou ja, eigenlijk omdat jij daarop let 😉 Als je eenmaal weet wat een keurmerk betekent, dan kun je makkelijk herkennen welke producten aan het keurmerk van jouw keuze voldoen. Als je kiest voor een product met een keurmerk, dan ben je ervan verzekerd dat het product periodiek wordt gecontroleerd door de keurmerk instantie.
Zijn verzorgingsproducten met een keurmerk beter dan zonder?
Nee. Dat hoeft helemaal niet. Producten zonder keurmerk kunnen net zo goed zijn als producten met een keurmerk. Sterker nog, producten zonder keurmerk kunnen zelfs béter zijn dan producten met keurmerk. Het belangrijkste verschil is: als een product een keurmerk voert, dan weet je dat het door een ‘derde’, dus niet verbonden instantie, is gecontroleerd.
Overigens, let goed op wat de criteria zijn van het betreffende keurmerk. Dat een merk bijvoorbeeld een keurmerk heeft voor ‘natuurlijke ingrediënten’ zegt niet over ‘vegan’, ‘biologisch’ of ‘arbeidsomstandigheden’.
Bij een product zonder keurmerk moet je de fabrikant vertrouwen. Dat kan natuurlijk prima, zeker als je de fabrikant kent, maar niet iedereen durft dat aan.
Is natuurcosmetica zonder keurmerk veilig of goed?
Dat kan heel goed. Je moet alleen wel iets meer afweten van natuurcosmetica omdat je zelf een beoordeling moet doen en je als kritische consument moet opstellen. Je kan letten op een aantal zaken:
- Is de fabrikant transparant over de gebruikte ingrediënten
- Is de fabrikant duidelijk over het productieproces
- Gaat de fabrikant kort en bondig in op je vragen of draait ie ‘om de hete brij’ heen?
Als je kritisch blijft doorvragen, prik je vrij gemakkelijk door malafide merken heen. De aanhouder wint en eerlijkheid duurt het langst, zeg maar 😉
Keurmerk natuurcosmetica en verzorgingsproducten: een vergelijk
Een eenvoudige vergelijking maken, is onbegonnen werk. Eerlijk? Het lijkt wel een vergelijking van goedkoopste vliegtickets: in- en exclusief diverse belastingen, in- en exclusief ruimbagage, in- en exclusief handbagage, in- en exclusief brandstoftoeslag, er zijn tientallen reden waarom vergelijken onbegonnen werk is geworden. En zo is het ook in de verzorgingsbranche.
Een voorbeeld is het percentage biologisch
Let op: er zijn talloze ingrediënten die niet biologisch kunnen zijn. Alleen van producten afkomstig uit de landbouw kan je zeggen of het van biologische herkomst is of niet. Dus neem het bekende voorbeeld water. Dit is een van de hoofdingrediënten van veel verzorgingsproducten (zoals douchegel en shampoo). Water kan géén predikaat ‘biologisch’ hebben, want water komt niet van de landbouw. Als een product al voor 40% uit water bestaat, kan het totaal van de inhoud nooit meer dan 60% biologisch zijn. En nu komt de crux: sommige keurmerken nemen om deze reden water níet mee als ze het percentage biologische ingrediënten benoemen, andere keurmerken nemen het wél mee! Zo ontstaan er tientallen procenten verschil, al naar gelang welk keurmerk er wordt gevoerd! Bizar toch? Welkom in de wereld van de gehypete natuurcosmetica.
Ecocert Organic en Ecocert Natural
Ecocert is een internationaal keurmerk dat staat voor milieuvriendelijke productie zonder parabenen, zonder gen- en nanotechnologie (behalve voor de zonnebrand), siliconen, PEG, synthetische parfums en kleurstoffen en niet getest op dieren. Ook bevat een Ecocert product geen ingrediënten van dode dieren, maar het is niet gegarandeerd vegan want het mag wel producten afkomstig van levende dieren bevatten (zoals honing en bijenwas).
- Ecocert Natural:
- minimaal 95% van de ingrediënten zijn natuurlijk én
- van alle plantaardige ingrediënten is minimaal 50% biologisch én
- van de totale ingrediëntenlijst is minimaal 5% biologisch.
- een maximum van 5% aan synthetische conserveringsmiddelen is toegestaan (zoals dehydroacetic acid en sodium hydroxide)
- Ecocert Organic:
- minimaal 95% van de ingrediënten zijn natuurlijk én
- van alle plantaardige ingrediënten is minimaal 95% biologisch én
- van de totale ingrediëntenlijst is minimaal 10% biologisch.
- een maximum van 5% aan synthetische conserveringsmiddelen is toegestaan (zoals dehydroacetic acid en sodium hydroxide)
Ecocert telt water mee in het percentage natuurlijk (water is natuurlijk) maar ook in het percentage biologische ingrediënten, dus dat betekent dat de percentage relatief laag zijn (omdat water niet biologisch is).
Haha, had ik gezegd dat dit gemakkelijk zou worden? 😉
Cosmebio Eco en Cosmebio Bio keurmerk
Cosmebio is een internationaal keurmerk dat in samenwerking met Ecocert is ontwikkeld en staat voor milieuvriendelijke productie zonder parabenen, gen- en nanotechnologie, petrochemische producten, siliconen en parfums en niet getest op dieren.
- Cosmebio Eco (blauw logo):
- minstens 95% van de ingrediënten is natuurlijk én
- van alle plantaardige ingrediënten is minimaal 50% biologisch (m.u.v. water) én
- van de totale ingrediëntenlijst is minimaal 5% biologisch
- Cosmebio Bio (groen logo):
- minstens 95% van de ingrediënten is natuurlijk én
- van alle plantaardige ingrediënten is minimaal 95% biologisch (m.u.v. water) én
- van de totale ingrediëntenlijst is minimaal 10% biologisch
Natrue keurmerk
Natrue is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke natuurcosmetica. De hele productieketen is mens- en natuurvriendelijk en producten zijn niet getest op dieren.
Een Natrue product is vrij van synthetische geur- en kleurstoffen of bewaarmiddelen, siliconen, producten uit de petrochemische industrie en genetisch gemanipuleerde ingrediënten.
Natrue staat wel nanotechnologie toe.
Ook hier weer meerdere soorten:
- 1 ster Natural cosmetics:
- 100% natuurlijke ingrediënten die zo min mogelijk zijn bewerkt
- Deze classificatie zegt niets over biologisch.
- 2 sterren Natural cosmetics with organic portion:
- gelijk aan 1 ster plus
- minimaal 70% biologische ingrediënten
- 3 sterren Organic cosmetics:
- gelijk aan 1 ster plus
- minimaal 95% biologische ingrediënten
Water wordt bij Natrue meegeteld in het percentage biologische ingrediënten. Als een product veel water bevat, valt het automatisch in 1 ster (omdat het niet biologisch is), zelfs als de ingrediënten naast het water 100% biologisch zijn.
BDIH keurmerk
BDIH keurmerk is een Duits keurmerk voor milieuvriendelijke productie zonder gentechnologie, zonder synthetische kleurstoffen, synthetische parfum, siliconen, bijproducten van petroleum en minerale olie. BDIH betekent alleen natuurlijke grondstoffen, waarvan zoveel mogelijk biologisch (meer dan 95%, tenzij anders vermeld) en niet getest op dieren.
- Ingrediënten zijn 100% natuurlijk of natuur identiek, nagemaakte ingrediënten zijn ook toegestaan. Ook zijn er natuuridentieke conserveermiddelen toegestaan zoals benzoaten, salicylzuur, sorbinezuur en benzylalcohol.
- Testen op dieren is niet toegestaan en het gebruik van bestanddelen van dode dieren ook niet. Vegan is een BDIH product dus niet altijd, ingrediënten van levende dieren (zoals bijenwas) is wel toegestaan.
BDIH bestaat vooral om het begrip ‘natuurcosmetica’ te waarderen: tijdens de samenstelling van het product worden er geen synthetische grondstoffen gebruikt. De claim ‘natuurlijk’ mag al snel op een product maar als het een BDIH keurmerk heeft gekregen, dan is het gegarandeerd 100% natuurcosmetica.
ICADA keurmerk
ICADA keurmerk staat voor gecertificeerde, natuurlijke cosmetica en is strenger dan BDIH en Natrue.
- Ingrediënten van het gehele assortiment van de fabrikant zijn 100% natuurlijk
- 80% van het assortiment moet voldoen aan de natuurlijkheidseisen (70% bij Natrue en 60% bij BDIH)
Rank a Brand rankt natuurlijke verzorgingsproducten
Het inschatten van een keurmerk natuurcosmetica gaat je na het lezen van deze blog wellicht wat beter af. Maar hoe staat het nu met jouw favoriete merk? Wist je dat Rank a Brand voor het eerst cosmetica en verzorgingsproducten onderling heeft gerankt? Meegenomen zijn zaken als giftigheid en schadelijke stoffen, transparantie, milieu, diervriendelijkheid en arbeidsomstandigheden. Klik hier door naar mijn blog over de ranking van beste natuurlijke cosmetica.
3 Comments
Zeer goed. Dankjewel
Beste Roos,
Ik heb een vraag over de vermelde sterren vsn Natrue: er wordt onderscheid gemaakt met 1,2 of 3 sterren. Waar worden die sterren vermeld? Verpakking, bijsluiter ?
[…] dan voldoende keurmerken zijn, maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Lees hier mijn blog keurmerk natuurcosmetica en verzorgingsproducten voor een overzicht van belangrijkste […]