Water filteren voor gezond drinkwater
Het valt mij op hoe ontzettend vaak ons drinkwater in het nieuws is. Het zogenaamde ‘bruine water’ dat uit de leidingen komt, wat eigenlijk betekent dat er teveel deeltjes ijzer en mangaan in ons water zitten (maar dan verroest!). En dan nu de recente berichten over de ernst van de watervervuiling waardoor waterbronnen in Nederland moeten sluiten. Op 29 augustus 2014 kopte nu.nl met grote koppen: ‘Vitens luidt noodklok over drinkwater.’ Nou, je kan me veel vertellen, maar als het waterleidingbedrijf waar ik mijn kraanwater van afneem de noodklok luidt, dan maak ik mij toch wel zorgen. Niet zonder reden, blijkt later, want inmiddels bemoeit het kabinet zich intensief met de (gebrekkige) kwaliteit van ons drinkwater. Lees hier meer over een rapportage van Een Vandaag over de gebrekkige kwaliteit van ons drinkwater: alle betrokken partijen, waaronder Vitens zelf, geven aan dat de overheid nu moet ingrijpen.
Waarom wordt nu de noodklok geluid over de veiligheid van ons drinkwater?
Waterbedrijf Vitens maakt zich veel zorgen over de winning van schoon drinkwater omdat de bodem de afgelopen decennia enorm is aangetast. Vitens noemt met name de diverse graaf- en booractiviteiten (voor onder meer winning van schaliegas en warmteopslag), de ernstige industriële vervuiling, (dier)geneesmiddelen en overbemesting. De directievoorzitter van Vitens, Lieve Declercq, heeft zelfs moeten besluiten dat Vitens twee waterbronnen moet sluiten (in Zutphen en Nijmegen) omdat het water daar niet aan de norm voldoet. Vervolgens geeft Declercq aan dat meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen al niet meer aan de norm voor basiskwaliteit voldoet.
De huidige vervuiling kan met zeer kostbare en complexe membraanfiltratie eruit worden gehaald, maar zij vraagt zich hardop af of de zuiveringstechnieken de nieuwe vervuiling wel voldoende uit het water kunnen halen om op grote schaal schoon drinkwater te kunnen blijven produceren. Zij haalt uit naar bedrijven die naar schaliegas boren omdat deze bedrijven niet zo veilig zijn als dat zij zelf beweren. Declercq stelt terecht: “Wij als waterbedrijven weten als geen ander dat elke pijp ooit gaat lekken”. Tenslotte blijken chemische bestrijdingsmiddelen veel te veel gemeengoed in huis, tuin en keuken te zijn geworden, we vervuilen massaal onze grond en daarmee ons water.
In datzelfde artikel geeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) aan dat zij zich geen zorgen maakt omdat het drinkwater in Nederland goed wordt beschermd. Ofwel heeft zij een waterfilter thuis, ofwel luistert zij niet naar noodklokken van partijen die verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid. Voor mijn en jouw veiligheid hoop ik dan maar op het eerste.
Waar moet drinkwater in Nederland aan voldoen?
In het drinkwaterbesluit zijn verschillende normen opgenomen waaraan het drinkwater in Nederland moet voldoen. De Nederlandse waterbedrijven zijn verplicht zich te houden aan periodieke controles en de uitkomsten van deze controles publiekelijk bekend te maken. Het hele drinkwaterbesluit is compleet onleesbaar (maar klik gerust op de link om jezelf daarvan te overtuigen). Samengevat worden de volgende normen gesteld:
- Gezondheidskundige normen: chemische stoffen en micro-organismen (zoals bacteriën), waarbij maximale concentraties staan vermeld waarbinnen het drinkwater moet vallen. Gezondheidskundige stoffen die absoluut binnen de gestelde normen moeten vallen, zijn bijvoorbeeld lood, koper, nitraat, nitriet en fluoride. Immers, een teveel aan deze stoffen in ons drinkwater is absoluut schadelijk voor onze gezondheid!
- Esthetische normen: deze zijn geen direct gevaar voor de gezondheid maar wel vervelend vanuit de ogen van de consument. Voorbeelden zijn slechte kleur, troebel water, ijzer, mangaan en vieze smaak.
- Bedrijfstechnische normen: middels parameters wordt goede technische bedrijfsvoering en goede waterkwaliteit gemeten. Voorbeelden van stoffen zijn zuurgraad, zuurstof, ammonium en chloride.
- Voorzorgsnormen: dit betreft schadelijke stoffen voor het milieu zoals bestrijdingsmiddelen en fosfaat.
Waarom is gezond water belangrijk?
Ons lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water. Water is het hoofdbestanddeel van elke cel in ons lichaam. Water bevindt zich in onze cellen, maar ook in de ruimte tussen onze cellen, in ons bloed en lymfevloeistof. Dit water wordt gebruikt voor het hydraten van cellen, weefsels en organen, zodat deze lichaamsdelen goed blijven functioneren. Het vocht in ons lichaam is er ook voor verantwoordelijk dat afvalstoffen uit ons lichaam worden verwijderd. Dat gebeurt via onze urine of via onze huid (zweet). Omdat water zo’n ontzettend belangrijke rol speelt in ons lichaam, vind ik het persoonlijk super belangrijk om het beste water te drinken, immers, mijn motor draait erop!
Wat is het beste drinkwater?
Het beste water is zonder twijfel natuurlijk bronwater. Dat wordt ook wel ‘springwater’ genoemd. Natuurlijk bronwater is door de natuur gefilterd en voorzien van zuurstof en mineralen uit de natuur. Bovendien heeft water een hexagonale structuur in de natuur. Dat betekent dat watermoleculen kleine clusters vormen omdat zij door diverse bodemlagen zijn gesijpeld. Dit bronwater is niet in aanraking gekomen met onze verontreiniging. Bovendien is het ontzettend rijk aan mineralen zoals magnesium, zwavel, calcium en sodium.
Nog een positieve eigenschap van bronwater is dat dit licht basisch is. Dat betekent dat de pH waarde van bronwater rond de 7.3 en 7.5 schommelt, afhankelijk van de bron. Dat betekent dat drinken van bronwater de pH waarde van je lichaam verhoogt en daarmee de verzuring van je lichaam tegengaat. Je helpt zo je eigen verouderingsproces te vertragen!
De laatste reden waarom bronwater zo goed is, is natuurlijk om de onovertroffen smaak, zo fris, zo sprankelend!
Natuurlijk is dit bronwater niet natuurlijk meer als het bij ons uit de kraan komt: het is dan al diverse malen bewerkt en heeft een lange weg afgelegd door leidingen waarvan wij ons niet kunnen garanderen dat die van het begin tot het eind in optimale conditie zijn.
Thuis water filteren een beter resultaat dan waterinstallaties van Evides en Vitens?
Deze vraag krijg ik vaker. Het antwoord is afhankelijk van een aantal factoren:
- Wil je filteren op kalk en chloor:
- kalk valt niet onder de ‘giftige’ stoffen die uit ons kraanwater gefilterd moeten worden. Onhandig is het wel (want kalkaanslag) en geoefende waterdrinkers proeven het verschil wanneer het water gefilterd is op kalk, bijvoorbeeld bij het zetten van thee
- chloor zit minimaal in ons kraanwater (het goede nieuws: het doodt de bacteriën). Lekker smaakt dat niet, dus hoe meer chloor in het water, hoe lekkerder het effect kan zijn van water filteren.
- Je hebt nog oude leidingen: het waterbedrijf is verantwoordelijk tot de hoofdmeter, daarna is het je eigen verantwoordelijkheid. De meeste woningen hebben uitstekende binnenleidingen, maar als je nog een ouder huis hebt met binnenleidingen van lood, dan wordt er lood afgegeven aan het drinkwater. En zoals we weten, valt lood onder de zware metalen! Gelukkig zijn er diverse subsidieregelingen geweest om loden leidingen te vervangen, dus veel komt het niet meer voor. Het kan geen kwaad om te checken of je binnenleidingen vervangen zijn en heb je zelf een verbouwing in de planning, vervang ze dan meteen.
Wat kan je bereiken met zelf water filteren?
Afhankelijk van de manier van water filteren die je kiest, kan je met thuis water filteren verschillende voordelen bereiken. Ik noem hier de belangrijkste:
- Zacht water (vooral interessant in gebieden met overwegend hard water). Controleer hier de waterhardheid bij je thuis. Hard water bevat veel kalk met als gevolg die vieze (bruine) randen op kopjes of een kalk- of olielaagje op koffie of thee.
- Lekker water met een betere smaak.
- Reductie van kalk (goed voor lijf maar ook voor kalkaanslag in de keuken(apparaten).
- Verwijdering van ongewenste smaak- en geurstoffen.
Wat zijn de risico’s van water filteren?
Zelf zie ik er twee:
- De reguliere waterfilters filteren deeltjes uit het water. Dat zijn dus ook ‘goede’ deeltjes zoals mineralen. Je filtert je water dus als het ware leeg.
- Wat waterfiltermerken níet laten zien, is hoeveel vervuiling ze veroorzaken. Probeer je maar eens voor te stellen: een filter dat rotzooi tegenhoudt. En jij, die dat volgens de fabrikant ‘slechts’ elke maand hoeft te vervangen. Het is dus een nat filter, en laat dat nu nét een uitstekende broeiplaats voor bacteriën zijn. Je zou je waterfilterfabrikant eens moeten vragen om testresultaten van het water nádat het filter 2 tot 3 weken in gebruik is. Iewwwwwww!
Ik heb de proef op de som genomen en e.e.a. getest, je vindt het hier.
Hoe kun je thuis water filteren?
Wil je ook de stap zetten en zelf je eigen water filteren? Dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. Je kan filteren met een waterfilterkan, je kan iets op je kraan laten aansluiten en je kan zelfs een systeem op je hoofdleiding aan laten sluiten.
Zelf heb ik weinig goede ervaring met de populaire waterfilterkan. Sterker nog, uit testen blijkt dat een waterfilterkan nauwelijks verschil maakt in ons toch al zo schone drinkwater. Of het zelfs sléchter maakt 🙁
Nu experimenteer ik al een tijd met een EWO Vitality Drinkwaterfilter, een gemakkelijke applicatie die je zelf op je kraan draait. Ik moet zeggen: het water is héérlijk! Maar dat komt vooral doordat het water minder hard is en er wat chloor- en kalkresten uit worden gehaald. Ik denk echter niet dat mijn filter na enkele maanden in gebruik te zijn goed scoort op het zogenoemde kiemgetal: de aanwezigheid van bacteriën. Wil je lang met je waterfilter doen dan heb ik een tip voor je: Wil je wat afspoelen of water voor andere dingen gebruiken dan voor consumptie, dan zet je een hendeltje om zodat het water niet door je filter stroomt. Dan gaat je filter veel langer mee.
Filter jij je water? Waarom wel of waarom niet? En welk filter gebruik je? Ik ben altijd op zoek naar beter, dus als je een tip hebt, vind ik het super als je een berichtje achterlaat.
Comment
En hoe is de EWO Vitality Drinkwaterfilter? Want ik begrijp dat de waterfilterkan, wat ik eigenlijk wilde aanschaffen, niet de gewenste resultaten oplevert.
Ik dacht aan ZeroWater met daarbij zelf mineraalstenen plaatsen, onderin de kan. Maar als bacteria in het filter groeien tja…
Een drinkfles groeit ook al snel een biofilm en de nodige bacteria. Maar dit is nagenoeg overeenkomend met wat er in de eigen mond leeft. Dus geen probeem. Geen flauw idee wat er schuilgaat in de waterfilterkan. Dus ik passeer.